6 tips om slank de feestdagen door te komen

Herkenbaar voor ons allemaal. We kijken uit naar de feestdagen maar zijn stiekem bang voor de weegschaal de dag er na.
Ondanks dat kerst officieel maar twee dagen is, kun je er stiekem heel wat extra momenten bij optellen.
Een kerstborrel op het werk, misschien nog wel een kerstdiner met vrienden, kerstavond en wie weet wel een derde kerstdag.
 Tegen de tijd dat het 1 januari is sta je te popelen om te starten met je goede voornemens.
Wij geven je tips om slank de feestdagen door te komen, want dat is makkelijker dan je denkt!


Tip 1: Denk vooral niet, ik begin 1 januari wel met afvallen!

In de praktijk hoor ik het heel vaak terug komen, ‘1 januari begin ik!’.
Maar dat betekent niet dat we nu nog maar eens extra goed gaan genieten. Want waarom zou je de weegschaal eind van het jaar hoger laten eindigen? Mijn belangrijkste tip, start niet na de feestdagen maar begin ervóór. Wanneer je gelijk blijft in gewicht dan ben je eigenlijk al een paar kilo kwijt!

Tip 2: Geniet van alles wat je eet!

Het is zo zonde om spijt te hebben van wat je hebt gegeten. Dus kies wat je echt lekker vindt, maar sta stil bij wat je eet.
Geniet ervan en sta stil bij wat je eet. Dit is niet alleen beter voor het schuldgevoel achteraf (waardoor je opnieuw naar iets lekkers grijpt), maar ook beter voor je gewicht, spijsvertering en verzadigingsgevoel. Dus geniet van iedere hap die door je keel gaat.

Tip 3: Vergeet niet te bewegen

Natuurlijk is het aantrekkelijk om na het kerstontbijt op de bank te ploffen en uit te buiken. Helaas verdwijnen die extra calorieën niet als sneeuw voor de zon, dus probeer dit met beweging te compenseren. Het is heerlijk om een frisse neus te halen tijdens een lange boswandeling. Zo verbrand je calorieën én het is ook prettig om het volle gevoel kwijt te raken.
Voor het kerstgevoel zou het mooi zijn als er sneeuw ligt maar daar hebben we in ons landje helaas geen garantie op.
Dus vlokjes of geen vlokjes, hup die wandelschoenen aan!

Tip 4: Negeer niet wat je eigenlijk wel weet

Vorige week hoorde ik het nog iemand zeggen ‘Ik weet dat ik fout bezig ben maar toch kan ik niet stoppen.’.
Mijn vraag daarop: ‘Kijk je ooit op de verpakking van wat je eet?’.
Hierop volgt een ontkennend antwoord: ‘Nee, ik weet toch wel dat het slecht is’. Herkenbaar?
Met haar en jou zijn er nog vele anderen die ook het hoofd in het zand steken. Dit is een grote killer voor de slanke lijn tijdens kerst.
De foute gedachte is, bij het nemen van één van de vele lekkernijen: ‘Nu is de dag toch al verpest en maakt het niet meer uit.’.
Geloof me, dit maakt wél het verschil! Wat mij vaak helpt is eens op de verpakking kijken van wat ik van plan ben te eten.
Eén kerstkransje of –schuimpje zal niet fataal zijn, maar die hele schaal leeg eten juist wel! Hieronder een overzicht van de hoeveelheid calorieën in een aantal kerstlekkernijen om je een idee te geven waar die gevreesde kerstkilo’s vandaan (kunnen) komen.* gemiddelde voedingswaarde.


Tip 5: Maak bewuste keuzes

Gezond eten hoeft niet te betekenen dat je niet lekker kunt eten. Zorg er alleen voor dat je een bewust besluit maakt. Een soepje vooraf? Prima. Een biefstukje? Prima. Gegrilde groenten? Natuurlijk. Aardappelkroketjes? Nee, liever niet.Ben je niet in ketose en wil je jezelf graag verwennen met iets lekkers, omdat dat ook moet kunnen met de kerst? Natuurlijk, maar maak ook dan een bewuste keuze. Ga niet voor én die borrelhapjes in de middag, een glas wijn bij iedere gang én dat zoete toetje na. Ga liever voor één keer goed dan alles. Weeg de lekkere dingen tegen elkaar, waar word jij nou echt blij van?Neem alleen dat wat je een 9 zou geven. Een borrelhapje dat eigenlijk maar een 6,5 verdient, zonde van de calorieën.

Tip 6: Vergeet niet te drinken!

Nee helaas, ik bedoel geen champagne. Water, water, en nog eens water!
Ten eerste natuurlijk voor alle redenen waarom het normaal ook goed is. Maar ook juist vanwege de alcohol tijdens de feestdagen. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Dat is ook de reden waarom je de volgende dag een kater hebt. Daarnaast ben je eerder verzadigd wanneer je voldoende drinkt. De maag heeft een volume van 3 tot 4 liter. Dus wanneer je deze alvast vult met een groot glas water, dan is er minder ruimte om hem verder te vullen met al dat lekkers.


Geniet van de kerstdagen en eet niet alsof 1 januari de wereld vergaat 😉

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief