Aankomen in het najaar? Met deze 5 tips stop je die extra kilo’s!

De herfst is weer begonnen. De dagen worden korter en kouder en we zitten weer vaker binnen. Dit is een periode waarin mensen vaak wat aankomen zonder dat ze voor hun gevoel iets anders of verkeerd doen. Terwijl je in de lente vaak hoort dat mensen iets gewicht verliezen, zonder daar veel inspanning voor te hoeven leveren. 

Waar heeft dit mee te maken? Onderzoekers hebben hier lang geen antwoord op kunnen geven, maar nu is de link gelegd met vitamine D.

Lees snel verder voor tips, zodat jij geen last hoeft te hebben van extra najaar kilo’s!

Is aankomen in de herfst normaal?

Als jij in de herfst aankomt omdat je van frisse zomerse gerechten overschakelt op zware winterkost, zoals boerenkool met worst en stevige pasta’s met roomsaus en spek… dan is de oorzaak van jouw gewichtstoename te verklaren aan de hand van je voedingspatroon. Maar wat als je hetzelfde eet en tóch aankomt?

Er is een kans aanwezig dat jouw lichaam reageert op het lagere niveau aan vitamine D. Tijdens de zomermaanden ben je een stuk meer buiten te vinden. Door regelmatige blootstelling aan het zonlicht kan jouw lichaam voldoende vitamine D aanmaken. Nu de herfst is begonnen, de zon minder uren en minder fel schijnt én je meer binnen zit, maakt je lichaam minder vitamine D aan.

Uit onderzoek blijkt dat een lager niveau van vitamine D afvallen moeilijker maakt. Sterker nog, dat vitamine D jou kan jou helpen bij het bereiken én behouden van een gezond gewicht!

Vroeger werd er wel eens gezegd dat je lichaam wat meer vet aanmaakt richting de winterperiode als ‘bescherming’ tegen de kou. Maar onderzoekers wijzen erop dat in gebieden waar het hele jaar door een erg lage temperatuur heerst, de inwoners geen hoger lichaamsgewicht hebben.

Lees hier de top 10 groente met de meeste vitamine C

De relatie tussen vitamine D en je gewicht

De belangrijkste taken van vitamine D zijn het ondersteunen van de natuurlijke weerstand en het behoud van sterke botten en soepele spieren.

Een vitamine D-tekort kan zorgen voor meer vetopslag en daarmee overgewicht. Van te weinig vitamine D kun je namelijk een hogere bloedsuikerspiegel krijgen. Meerdere onderzoeken hebben dan ook een verband aangetoond tussen een lagere vitamine D-status en een verhoogde kans op het ontstaan van insulineresistentie en diabetes mellitus type 2.

Andersom geldt het ook. Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D-tekort. De belangrijkste reden hiervoor is dat vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel. Dit maakt dat er minder vitamine D beschikbaar is voor in het lichaam.

Daarnaast zijn er nog twee belangrijke punten:

  1. Meer spiermassa, minder vetmassa 
    Onderzoek aan de Purdue University toont aan dat calcium en vitamine D zorgen voor een hogere spiermassa en minder vetmassa. En meer spiermassa betekent een hoger energieverbruik.
  2. Sneller gewichtsverlies 
    Onderzoek aan de Universiteit van Teheran toont aan dat bij vrouwen met een BMI hoger dan 30 het gewichtsverlies aanzienlijk sneller gaat wanneer zij een vitamine D supplement innemen. Bovendien werd ook hier een grotere toename van de spiermassa aangetoond.
5 tips ALL BY Change

Bronnen van vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Maar gelukkig zijn er ook andere bronnen, wel zo handig nu de donkere dagen aanbreken. Zo vind je vitamine D in dierlijke producten als vette vis, vlees, ei(dooier) en roomboter.

Weetjes

  • Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine
  • Je lichaam kan vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht (ultraviolet licht)
  • Bij een vitamine D-tekort is afvallen erg moeilijk
  • Vitamine D helpt bij de opname van calcium (mineraal) en zorgt dat calcium beter in botten gebonden blijft (sterkere botten)
  • Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van hart- en bloedvaten en er is reeds een link gelegd met vitamine D en het voorkomen van kanker
  • Ook je immuunsysteem wordt ondersteunt door vitamine D

Met deze 5 tips kom jij niet aan deze herfst!

  1. Ga elke dag 20 – 30 minuten wandelen of bewegen in de buitenlucht. Het liefst overdag, wanneer de zon nog schijnt. Die frisse buitenlucht zal je vast goed doen!
  2. Zet wekelijks vette vis op het menu en kies voor gezonde vetten zoals roomboter
  3. Drink voldoende, dagelijks zo’n 1,5 – 2 liter water
  4. Streef naar een koolhydraatarm en eiwitrijk voedingspatroon
  5. Vul je vitamine D gehalte eventueel aan met een supplement

Bronnen: 

Salehpour A, Hosseinpanah F, Shidfar F, Vafa M, Razaghi M, Dehghani S, Hoshiarrad A, Gohari M. A 12-week double-blind randomized clinical trial of vitamin D₃ supplementation on body fat mass in healthy overweight and obese women. Nutr J. 2012 Sep 22;11:78.

Wamberg L, Kampmann U, Stodkilde-Jorgensen H, Rejnmark L, Pedersen SB, Richelsen B. Effects of vitamin D supplementation on body fat accumulation, inflammation, and metabolic risk factors in obese adults with low vitamin D levels—results from a randomized trial. Eur J Intern Med 2013;24:644–9.

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief