Beweging: super effect door 4 kleine veranderingen

Bewegen, waar haal ik de tijd vandaan denk je misschien? We geven je graag wat tips om van beweging een vast onderdeel te maken in je leven.

Veel mensen hebben tegenwoordig een beroep waarbij je de hele dag zit. De norm voor volwassenen ligt op 30-60 minuten per dag matig intensief bewegen en dit minstens 5 dagen per week, tenminste 10 minuten achter elkaar.

Onder matig intensief bewegen valt elke inspanning waarbij je hartslag omhoog gaat en waarvan je sneller gaat ademhalen. Denk hierbij aan fietsen of stevig doorlopen. Probeer daarnaast twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen.

We kunnen ons voorstellen dat iedereen tegenwoordig druk is. Een veeleisende baan, de kinderen ophalen die weer naar de voetbaltraining moeten, een gezonde maaltijd bereiden en noem maar op. Als je dan eenmaal ‘s avonds thuiskomt wil je eigenlijk niets meer dan op de bank ploffen.

Onthoud: iets doen is altijd beter dan niets! Wij geven je graag wat tips om van bewegen een vast onderdeel in je leven te maken. Er zijn voldoende tips en tricks die makkelijk toepasbaar zijn en waardoor je toch wat extra beweging te pakken krijgt. Want met een paar kleine aanpassingen kun je al een groots effect creëren. Met een half uurtje per dag wandelen verbrand je toch mooi 150 kcal, dat zijn al er 1.050 in de week!

Ben jij nieuwsgierig naar nieuwe, koolhydraat arme recepten? Klik dan hier, laat je weten hoe je het vond?

Hoe ga je deze beweging inpassen in je dagelijks leven?

 • Download een app zoals Ommetje of een stappenteller. Je kunt er ook voor kiezen om een smartwatch aan te schaffen. Zo krijg je inzicht in je dagelijkse aantal stappen en je energieverbruik. Dit werkt motiverend en geeft je inzicht in hoeveel je op een dag beweegt.
 • Ben jij zo’n type die iedere dag of om de paar dagen naar de supermarkt gaat omdat je nog wat vergeten bent? Hier kun je ook weer een mooie winst pakken door dit op de fiets te doen, want zo’n klein boodschapje past makkelijk aan je stuur of in je fietstas.
 • Spreek een vast moment in de week af om samen met een vriend(in) te wandelen en loop steeds een andere route. Zo zie je nog eens wat en jullie kunnen meteen bijkletsen.
 • Ook thuis sporten is zo gek nog niet! Het bespaart je een hoop tijd, je hoeft immers niet naar de sportschool toe en weer terug. Rol thuis een matje uit, zet een YouTube workout aan en daarna kun je meteen onder de douche springen. Helemaal geen tijd? Probeer dan eens een “7 minute workout”. Daar heeft iedereen tijd voor!
 • Zet je auto wat verder weg of stap een halte eerder uit de bus. Het voelt misschien onnatuurlijk, maar je raakt eraan gewend. Als je een wandelingetje van 10 minuten maakt heb je heen en terug alweer 20 minuten gewonnen op een dag. Je kunt natuurlijk ook je auto niet recht voor de winkel parkeren, maar aan de andere kant van de parkeerplaats. Heb je toch een paar extra stappen te pakken.
 • Een hond zorgt ook al snel voor voldoende beweging. Door de hond uit te latenben je al snel drie keer per dag 10-15 minuten aan het wandelen. Heb je zelf geen hond? Je zus of buurvrouw zal het ook vast niet erg vinden als jij aanbiedt om de hond af en toe uit te laten.
 • Beweeg met je (klein)kinderen. Ga samen met hen op pad en laat ze kennismaken met de natuur bij jullie in de buurt, wat er allemaal groeit in het bos of ga op pad en tel hoeveel verschillende dieren jullie tegen komen. Je (klein)kinderen zullen die frisse lucht heerlijk vinden en ze kunnen lekker hun energie kwijt. En zeker weten dat zij het ook leuk vinden als jij met ze meespeelt!
 • Houd een grote schoonmaak, want ook het huishouden draagt bij aan extra beweging. Stofzuigen, ramen wassen of ga in de tuin aan de slag. Je verbrandt niet alleen calorieën, je hebt daarna ook een heerlijk opgeruimd huis. Twee vliegen in één klap.
 • Plan actieve uitjes. In plaats van op de koffie te gaan bij een vriendin, kunnen jullie ook samen gaan fietsen. Ga het bos in, naar de speeltuin met de kinderen of een leuke buitensport doen. Het is hartstikke leuk en je bent actief bezig.

Tips voor tijdens het werk

 1. Woon je op minder dan 10 km afstand van je werk? Pak de fiets!Het lijkt vaak of je met de auto sneller bent, maar met het drukke verkeer en stoplichten kan het zelfs dat je met de fiets sneller bent. Als je heen en terugfietst verbrand je al gauw 500 kcal per dag extra! (bij een gewicht van 75 kilo en stevig door fietsen).
 2. Doe oefeningen terwijl je op je stoel zit. Span bijvoorbeeld je bilspieren aan en houd dit 5 tot 10 seconden vol. Of til je benen langzaam en gestrekt op, en laat ze langzaam weer zakken. Heb je een bureau dat ook omhoog kan, of is er een hoge tafel in de buurt te vinden? Wissel het zittende werk dan ook eens af met staand werken.
 3. Neem vaker de trap, en ga bijvoorbeeld een verdieping lager naar de wc. Dit kun je thuis natuurlijk ook doen. Zit jij in de woonkamer achter je laptop? Ga dan iedere keer dat je naar het toilet moet naar de badkamer. Het went hartstikke snel en het is goed voor je spieren en de bloedsomloop. Het lijkt misschien weinig uit te maken maar het zijn juist dit soort kleine gewoonten die dagelijks terugkomen die uiteindelijk het grote verschil maken!
 4. Werk je vanuit huis? Zet je wekker, zodat je geen excuus hebt dat je vergeet om pauzete nemen. Even een kwartiertje weg achter je laptop en een wandeling maken. Je zult merken dat je daarna ook beter kunt concentreren. Tip: doe dit nadat je geluncht hebt. Dit is namelijk goed voor de spijsvertering en helpt om je eten beter te laten zakken. Zo hoef je niet stiekem een knoopje los te doen na de lunch. Heb je veel telefonisch overleg? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tijdens een telefoontje even te gaan wandelen.

Extra beweging is natuurlijk voor iedereen goed, je verbrandt extra calorieën, je krijgt frisse buitenlucht, je blijft lekker fit en als je geluk hebt profiteer je ook nog van wat extra zonnestralen. Met welke van de tips ga jij aan de slag? Heb je hulp nodig? Neem gerust eens vrijblijvend contact op!

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief