Granola, een verantwoorde hype?

In supermarkten is het een geliefd product en in hippe eettentjes is het een populaire topping. Je kunt wel zeggen dat granola momenteel een hype is, maar is het ook verantwoord?

Wat is granola?

Granola is een mengsel van granen, noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en/of cacao dat veelal met (plantaardige) zuivel wordt gegeten. Het wordt in dezelfde ontbijtfamilie geplaatst als muesli, maar granola onderscheidt zich van de rest aangezien het geroosterd wordt met onder andere olie en honing.

Granola uit de supermarkt, een goed idee?

Granola kom je tegenwoordig in iedere supermarkt tegen. Je hebt het in diverse soorten, smaken en maten. Je kunt er onwijs mee variëren. Eén van mijn favoriete ontbijtjes is dan ook (zelfgemaakte) granola met dierlijke- of plantaardige zuivel. Je leest het goed, ik maakte voorheen vaak mijn granola zelf. Dit komt omdat ik verschillende soorten granola met elkaar heb vergeleken. Ik schrok toen ik zag hoeveel (toegevoegde) suikers granola bevat. Naast toegevoegde suikers zitten er vaak kunstmatige en/of geraffineerde ingrediënten in granola. Hierdoor is het product minder verantwoord dan dat het lijkt.

PS. life granola

Eerder heb ik verteld dat ik mijn granola zelf maak. Het voordeel van zelf maken is dat je exact weet wat je eet, je pure ingrediënten kunt gebruiken, het vrij is van kunstmatige- en geraffineerde ingrediënten, je eindeloos kunt variëren en dat je keuken heerlijk ruikt na het bakken van verse granola. Het nadeel vind ik dat het tijd vergt en dat het beperkt houdbaar is.

Lange tijd ben ik zelf op zoek geweest naar een kant-en-klare granola die aan mijn wensenlijstje voldeed. Helaas kon ik deze niet vinden en dit bracht ons binnen PS. food & lifestyle op een idee. Een verantwoorde granola die 100% natuurlijk is, vrij is van kunstmatige- en geraffineerde ingrediënten en die ook nog eens binnen het programma past.

PS. life granola versus granola uit de supermarkt

De PS. life granola’s zijn zo ontwikkeld dat het minder koolhydraten en meer eiwitten bevat dan vergelijkbare granola’s uit de supermarkt. PS. life granola, in combinatie met een schaaltje (plantaardige) zuivel, zorgt voor voldoende eiwitten. Hierdoor blijft je bloedsuiker stabiel en ervaar je een verzadigend gevoel. Bovendien bevat het natuurlijke ingrediënten die belangrijke voedingsstoffen leveren. Deze voedingsstoffen hebben een aantal bewezen gezondheidsvoordelen:

  • Het hoofdbestanddeel van de granola’s zijn over het algemeen zaden en pitten. Zaden en pitten zijn erg voedzaam. Het zijn bronnen van vezels en bevatten gezonde vetzuren. Daarnaast leveren ze vitaminen, mineralen en antioxidanten (beschermstoffen). Bovendien kunnen ze positieve effecten leveren aan de gezondheid door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en het cholesterol en bloeddruk te verlagen.
  • De granola’s bevatten naast zaden en pitten ook noten. Noten leven erg veel voedingsstoffen. Iedere noot bevat zijn eigen voedingstoffen. Zo bevatten paranoten selenium. Wist je dat het eten van drie paranoten per dag al voldoende is om aan je ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) selenium te komen. Ook leveren noten, net zoals pitten en zaden, antioxidanten en zijn ze vezelrijk. Vezels bieden ook veel gezondheidsvoordelen, zo zijn vezels voeding voor goede darmbacteriën. Hoewel noten meer vet bevatten en calorierijker zijn, bieden ze meer dan genoeg voordelen voor je gezondheid en gewicht.

Conclusie

Over het algemeen kun je stellen dat granola binnen een verantwoord voedingspatroon past, mits de hoeveelheid (toegevoegde) suikers binnen de perken blijft en het liefst geen kunstmatige- en/of geraffineerde ingrediënten. Helaas voldoen de meeste granola’s uit de supermarkt niet aan deze criteria. Het beste kun je dan kiezen voor een zelfgemaakte variant of de PS. life granola’s.

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief