Help, hoe ga ik om met verleidingen? 10 tips!

In de laatste maand van het jaar is het af en toe erg lastig om verleidingen te weerstaan. Met deze tips gaat het jou toch lukken!

De feestdagen zijn in aantocht en de verleiding van al dat lekkere snoepgoed en eten kijkt alweer een tijdje om de hoek. De supermarkten die vol liggen met pepernoten, chocoladeletters, gevulde speculaas en stilaan komen de kerstkransjes en kerststol ook weer in de schappen. Waar je in de zomer en nazomer met name lichte maaltijden op tafel zette, maakt de kou nu plaats voor stamppotten, ovenschotels en allerlei andere baksels zoals koekjes, appeltaart en cake. Hoe ga je om met deze verleidingen?

Verleiding: lekkernijen, je ziet ze overal!

Zorg dat je geen honger hebt of krijgt

Voorkom dat je écht honger krijgt of hangry (hungry+angry) wordt. Dit is natuurlijk al best wel een bekende tip, maar het blijft echt een belangrijke. Als je eenmaal zo’n honger hebt en je bloedsuikerspiegel zo laag is dat je wel iets MOET eten, dan is het heel erg moeilijk om de verleiding te weerstaan. Ga ook niet met honger naar de supermarkt, want dan kom je vast en zeker thuis met heel wat meer dan op je lijstje stond. Zorg er dus voor dat je van tevoren goed hebt gegeten en het is dan ook altijd handig om een gezonde snack bij te hebben, mocht je wat langer van huis zijn. Denk aan een stuk fruit, handje noten, snackgroenten of een PS. food & lifestyle product.

Zorg goed voor jezelf

Zorg dat je wel het gevoel hebt dat ‘jij ook iets lekkers mag’ en verwen jezelf. Als je alleen maar het idee hebt dat jij het niet mag, dan wordt het vaak juist heel verleidelijk. Denk dus anders en maak er even jouw zen-momentje van. Verwen jezelf met een heerlijke kop thee en jouw favoriete, koolhydraatarme snack en nestel je lekker op de bank en geniet. Genieten hoeft niet altijd eten te betekenen, maar een verwenmomentje kun je ook creëren door lekker in bad te gaan, je favoriete serie op te zetten, een wandeling in het bos te maken of een goed boek te lezen.

Let op met social media

Ken je dat? Ben je in de avond even op Facebook of Instagram aan het scrollen en dan komen daar steeds van die mega lekkere recepten voor koekjes, cake en taart voorbij. Het water loopt je al in de mond. Het is misschien wat resoluut om dan maar niet meer op social media te kijken, maar het is wel een idee om het wat in te perken. Of ontvolg (tijdelijk) bedrijven en pagina’s die te maken hebben met (ongezond) eten. Dan zie je niet steeds op je tijdlijn zo’n heerlijke recepten voorbij komen. ALL BY Change kun je natuurlijk wel blijven volgen op Instagram of Facebook 😉 Wij inspireren en motiveren je graag voor een gezonde levensstijl!

Extra tips voor Sinterklaas

 • Leg de traktaties van je kinderen op een geheime plek en laat je partner ze in de schoen leggen.
 • Koop losse traktaties, zoals een chocolade sinterklaas of piet of een kleine chocoladeletter. Deze zijn dan ook echt bedoeld voor je kind(eren) en niet voor jou. Een halve zak pepernoten belandt in de kast. Erg verleidelijk!

Extra tips voor kerst

De echte kerstdagen zijn er natuurlijk om te genieten. Maar dit zijn er (gelukkig) maar twee. Het is wel van belang om de rest van de dagen wat meer balans te houden door wat lichtere maaltijden te eten en wat meer te bewegen. Ga wat vaker lekker naar buiten en wandel dan bijvoorbeeld een uurtje door de wijk of het bos.

Als je op gewicht bent, kun je gerust een keer iets extra’s nemen en geniet daar dan ook echt van. Als je jezelf iets gunt wat voor jou echt een tien waard is, dan wordt het ook makkelijker om al die andere lekkernijen te laten. Die pak je eigenlijk vaak alleen maar omdat het er gewoon staat. Spreek dus met jezelf af dat je alleen iets neemt wat het echt waar is en laat de rest staan.

Ben je nog bezig met het PS. food & lifestyle programma ? Doe mij dan even een berichtje voor de kerst brochure!

Verleidingen: koolhydraatrijke maaltijden, zoals stamppot, koekjes en taart

Een bekend fenomeen:

 De dagen worden steeds donkerder en kouder en je hebt echt zin in comfort food. Maar helaas bevat zo’n lekkere stamppot of die heerlijk geurende koekjes heel wat koolhydraten. Maar wat als je toch iets lekkers voorbij hebt zien komen en je kunt het maar niet uit je hoofd zetten?

Bedenk een gezonde variant voor jouw favoriete lekkernij of maaltijd!

Ik heb hier al een lekker recept voor je die je zonder schuldgevoel kunt maken.

Boerenkoolstamp met uitgebakken rauwe ham

Help, hoe ga ik om met verleidingen? - ALL BY Change

Ingrediënten

 • 1 zakje PS aardappelpuree
 • 3-4 plakjes rauwe ham, in stukjes
 • 100 g boerenkool
 • 1 el roomboter, gesmolten
 • Nootmuskaat
 • Zout
 • Peper

Bereiding

Doe de boerenkool met ruim water en een snufje zout in een pan. Breng aan de kook en laat circa 15-20 minuten koken. Doe 100 ml koud water in de shaker en meng met de inhoud van het zakje aardappelpuree. Warm dit op in een pannetje of circa 15-20 seconden in de magnetron (800 W). Bak in een droge koekenpan, op matig vuur, de stukjes ham krokant uit. Giet de boerenkool af door een vergiet en druk, met de bolle kant van een lepel, even goed aan zodat er weinig vocht achterblijft. Schep de boerenkool en de uitgebakken ham door de aardappelpuree. Roer vervolgens de gesmolten roomboter door de stamppot om deze lekker smeuïg te maken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Tip: Serveer met 5 zure augurkjes.

Klik hier om de PS Aardappelpuree te bestellen, echt een aanrader!

Verleidingen: mensen uit je omgeving die je proberen over te halen

Hoe ga je om met lastige opmerkingen als: ‘Eet toch gezellig mee’ of ‘Je ziet er toch al fantastisch uit, je kunt best dat stukje taart opeten’? Dit is het moment waarop je toch je twijfels krijgt. Doe ik er wel goed aan? Ben ik echt zo gek bezig? Zou het toch niet lekker zijn als …? Zal ik dan toch maar een klein stukje proeven?

Deze situaties zijn erg lastig, maar ik beloof je dat wanneer je deze verleidingen kunt weerstaan, je uiteindelijk blijer wordt. Het brengt jou dichter bij wat JIJ belangrijk vindt, namelijk je streefgewicht behalen en je goed in je vel voelen. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat de mensen die dit tegen je zeggen geen kwaad in de zin hebben. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ze dit zeggen: misschien zijn ze onzeker, maar zelf nog niet in staat om zelf wat aan hun overtollige kilo’s te doen, of eten wordt in het gezin gezien als gezelligheid en wanneer je dan net iets anders doet wordt dit als minder gezellig beschouwd.

Maar hoe bied je hier weerstand tegen? Ik geef je enkele tips om stress te voorkomen en je eigen pad te blijven volgen.

 • Leg de mensen in je omgeving uit dat je je eetpatroon onder de loep hebt genomen en hier graag blijvende veranderingen in wilt aanbrengen waardoor dat stukje taart op dit moment niet in je plan past.
 • Zeg tegen degene die je de zoveelste verleiding aanbiedt dat je straks wel een beetje zal pakken. Op deze manier geef je die persoon het antwoord dat hij wil horen en heb je niet continu last van mensen die blijven aandringen.
 • Ga niet in discussie maar vertel hoe belangrijk dit voor je is en dat steun hierbij juist heel erg fijn is. Geef daarbij bijvoorbeeld inzicht in wat je wilt bereiken en wat dit voor jou zal betekenen. Niemand in je directe omgeving zal dingen die jij belangrijk vindt onbelangrijk vinden. 

Vind jij het lastig om alle verleidingen in je eentje te weerstaan en heb je hulp nodig bij het stellen en behalen van je doelen? Je kunt altijd vrijblijvend een gesprek bij mij inplannen, om te kijken of we samen een klik hebben.


Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief