Hoe zeg je ‘nee’? Vier tips om met sociale druk om te gaan.

In de loop naar de zomer toe zullen er waarschijnlijk momenten zijn waarop je alcohol moet weigeren. Gelukkig reageren veel mensen daar goed op. Zeker tijdens Dry January kan je meestal op begrip rekenen als je niet drinkt. Toch kunnen sommige mensen het je lastig maken: je toch alcohol in je handen stoppen terwijl je om een cola gevraagd had, aandringen dat je er toch zeker wel eentje kan drinken, vragen of je zwanger bent, of je afschilderen als flauw of ongezellig omdat je niet drinkt.

Vind je het soms moeilijk om nee te zeggen? Of weet je niet hoe je dat glas cava dat in je handen geduwd wordt best weigert? Onderstaande tips kunnen je helpen.

1.Begrijp waarom anderen je onder druk zetten

Als mensen jouw keuze om niet te drinken niet aanvaarden, komt dat vaak omdat ze zich zelf niet helemaal goed voelen bij hun alcoholgebruik. Dat jij niet drinkt, is voor hen dan confronterend. Iedereen weet dat alcohol een keerzijde heeft. Als je meedrinkt, hebben anderen het gevoel dat hun alcoholgebruik meer gerechtvaardigd is. Voel je dus niet verplicht om daarin mee te gaan, je mag echt wel zelf bepalen wanneer je wel of niet alcohol drinkt.

2. Bedenk op voorhand wat je zal zeggen

Tijdens Dry January volstaat het meestal te zeggen dat je meedoet met de maand zonder alcohol. Als mensen toch aandringen zal het makkelijker zijn om voet bij stuk te houden als je op voorhand een leuke oneliner of een uitleg klaar hebt, dan als je ter plekke nog iets moet bedenken. Bedenk ook dat je je eigenlijk niet hoeft te verantwoorden als je daar geen zin in hebt: ‘Nee, bedankt’, moet in principe volstaan.

Als iemand toch aandringt, kan het wel helpen om een antwoord klaar te hebben. Je kan kort vertellen wat voor jou de reden is om een maand niet te drinken.

Of je kan met humor reageren! Bedenk je eigen kwinkslag of zeg: ‘Eentje is geentje, dus ik hou het bij geentje’, ‘door corona is mijn smaak veranderd, helaas smaakt alcohol niet meer lekker’ of ‘ik heb het altijd moeilijk gevonden om nee te zeggen, maar nu ik het eindelijk kan, wil ik het ook doen.’ Zo lukt het gewoonlijk om verdere vragen af te blokken.

3. Blijf stellig

Blijf stellig wanneer je ‘nee’ zegt tegen een glas alcohol. Anderen zullen dan minder geneigd zijn te proberen je toch te overtuigen of te blijven aandringen.

Lees hier hoe je in 5 stappen van je snack attacks verlost bent.

4. Sta achter je keuze

Je hebt een keuze gemaakt met een reden, durf daar ook achter te staan en trots op te zijn. Wie weet inspireer je er zelfs anderen mee om ook eens voor een alcoholvrij drankje te kiezen of een alcoholvrije periode in te lassen.

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief