Top 10 fruitsoorten met de minste koolhydraten

Fruit zit boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het past dan ook zeker thuis in een verantwoord voedingspatroon. Het verschilt per fruitsoort hoeveel koolhydraten het bevat.

Fruit zit boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het past dan ook zeker thuis in een verantwoord voedingspatroon. Je kunt het heerlijk door de yoghurt of kwark (platte kaas) doen, het is een verfrissend tussendoortje en je kunt het ook nog eens verwerken in een lekkere zomerse salade. Variatie genoeg dus!

Fruit bevat echter ook relatief veel fruitsuikers, fructose genoemd. Deze fruitsuikers verstoren de vetverbranding en om deze reden is fruit in de eerste fase van het PS. food & lifestyle programma niet toegestaan. Vanaf fase 2A wordt er weer fruit geïntroduceerd in het voedingspatroon.

Het verschilt per fruitsoort hoeveel koolhydraten het bevat. Zo bevat rood fruit aanzienlijk minder koolhydraten dan bijvoorbeeld bananen, appels, druiven of mango. Zie hieronder een opsomming van de top 10 fruitsoorten die de minste koolhydraten bevatten.

Top 10 fruitsoorten met de minste koolhydraten

1. Rode bessen (4,4 g per 100 g)

De rode bes bevat de minste koolhydraten in dit lijstje. Ze zitten vol vezels, vitamine C en B1. Vroeger werd de rode bes ingezet voor medische klachten. Zo zou het koorts reducerend werken en bevordert het de spijsvertering. Reden genoeg om deze besjes regelmatig op het menu te zetten.

2. Frambozen (4,5 g per 100 g)

Na rode bessen zijn frambozen het laagst in koolhydraten. Frambozen zijn vitaminebommetjes. Ze bevatten vitamine C, E, A, K en B6. Daarnaast bevatten ze de mineralen calcium, zink en kalium. Frambozen zijn daarnaast vezelrijk en overheerlijk. Eet ze met wat Griekse yoghurt of verwerk ze in een maaltijdsalade met geitenkaas. Yum!

3. Bramen (5,1 g per 100 g)

Wist je dat hoe groter de braam is, hoe zoeter hij smaakt? Bramen zitten bomvol antioxidanten, vitamine C, A en K. Ze dragen daarom bij aan o.a. sterke botten en daarnaast zijn bramen goed voor je immuunsysteem. 

4. Aardbeien (5,1 g per 100 g)

Bij heel veel mensen staan aardbeien bovenaan op het lijstje van favoriete fruitsoorten. Dat is ook niet gek, want naast dat ze heerlijk zijn bevatten ze ook veel goede voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan vitamine C, kalium en foliumzuur.

5. Passievrucht (5,7 g per 100 g)

De passievrucht wordt steeds populairder. Je kunt het verwerken in sappen, toetjes of gerechten, maar je kunt het ook gewoon uitlepelen. Passievrucht zit vol vitamine A en C, kalium, ijzer en magnesium. Ze bevatten veel vezels en uit onderzoek blijkt dat passievrucht kan helpen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen.

De passievrucht staat (nog) niet op de fasekaart, maar uit wetenschappelijk onderzoek is onlangs gebleken dat hij wel past binnen de richtlijnen. Vandaar is hij wel toegestaan binnen het programma vanaf fase 2A.

6. Bosbessen (6 g per 100 g)

Deze kleine blauwgekleurde besjes zijn een uitstekende bron van vitamine C, vezels en antioxidanten. Bosbessen hebben hierom een positieve werking op je concentratie en geheugen en ondersteunen daarbij je gezondheid.

7. Meloen (6,3 g per 100 g)

Wist je dat de meloen familie is van de komkommer, courgette en pompoen? Een meloen is rijk aan vezels, vitamines A, C, K en verschillende B-vitamines. Ze leveren een bijdrage aan de bloeddruk, gezonde ogen en ze ondersteunen de weerstand. Daarnaast helpt een meloen het lichaam gehydrateerd te houden aangezien het voor een groot gedeelte uit water bestaat. Alle soorten meloen zijn geschikt.

Kijk hier eens voor dit heerlijke recept met meloen en rauwe ham!

8. Nectarine (6,5 g per 100 g)

De nectarine is ontstaan als mutatie van de perzik. Nectarines zitten vol gezonde voedingsstoffen zoals verschillende vitamines en magnesium, kalium, zink en ijzer. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten.

9. Perzik (7,2 g per 100 g)

De perzik is wat zoeter en bevat vitamine C, ijzer en het antioxidant bètacaroteen. Het helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen, het voorkomt obstipatie en de mineralen uit perziken ondersteunen de huid van binnenuit.

10. Pruim (7,3 g per 100 g)

Pruimen staan bekend om de hoeveelheid vezels die ze bevatten. Ze ondersteunen hiermee een goede spijsvertering en een optimale werking van de darmen. Om deze redenen worden ze vaak ingezet bij obstipatie. Verder bevatten pruimen veel B-vitamines, vitamines C, E, K en de mineralen calcium, magnesium en zink.

Heb jij ook een favoriet? Dit lijstje is super verantwoord! Heb jij meer hulp nodig bij verstandige voedingskeuzes? Neem hier eens contact op, dan kan ik je helpen!

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief