Wat als afvallen niet lukt? (deel 1)

Om af te vallen moet je niet alleen op het aantal calorieën letten dat je eet. En alle vetten weglaten uit je voeding is ook niet de manier om een gezond en slank lichaam te krijgen. De kans is groot dat je deze waarheden al kent. We komen ze steeds vaker tegen in de media.


Het zijn juist de koolhydraten en dan met name suikers in onze voeding die we moeten beperken. En door het eiwitgehalte (proteïnen) in je voeding te verhogen blijft je spiermassa beter op peil en ervaar je minder honger.
Bij PowerSlim maken we al jaren met succes gebruik van de koolhydraatarme, eiwitrijke methode om mensen te helpen op verantwoorde wijze langdurig hun levensstijl te veranderen. De gecertificeerde PowerSlim coaches hebben alle kennis in huis om het programma op maat te maken voor hun cliënten.


Maar wat dan als je alles volgens het boekje doet en het toch niet lukt?

Helaas komt het soms voor dat iemand niet het verwachte resultaat behaalt. Door onze jarenlange ervaring weten we inmiddels dat er ook andere factoren zijn die een belangrijke rol kunnen spelen bij het wel of niet succesvol afvallen.

Onze organen staan met elkaar in verbinding via het zenuwstelsel, bloedsomloop, immuunsysteem, hormonen etc. Een verstoring in één van deze systemen kan ervoor zorgen dat het afvallen en de gezondheid stagneren en doelen niet behaald worden.
Er zijn 6 factoren die onze gezondheid bepalen:

 • DNA
 • Wervelkolom
 • Laaggradige ontsteking
 • Stress
 • Toxines
 • Hormonen

In deel 1 van dit artikel zal ik ingaan op de eerste drie factoren:


1. DNA

Je DNA ligt grotendeels vast en is daarom bijna niet te beïnvloeden. De genetische code die in ons DNA beschreven staat, bevat onder andere de kleur van je haar, huid, ogen etc. en is al voor de geboorte bepaald. Je kunt dit niet veranderen.
Tegenwoordig is het bekend dat DNA zichzelf kan aanpassen onder invloed van leefstijlfactoren. Bepaalde genen kunnen aan- en uitgezet worden, net als een soort lamp. Pas wanneer ze aan staan leest het lichaam ze af en wordt de in je DNA geschreven code tot uiting gebracht. Door zo gezond mogelijk te leven heb je op deze manier toch invloed op wat er tot uiting wordt gebracht.


2. Wervelkolom

Maar weinig gezondheidsprofessionals weten, dat blokkades aan de wervelkolom een veelvoorkomend gezondheidsprobleem zijn. Een blokkade kan al ontstaan tijdens de geboorte, bijvoorbeeld door keizersnede, tangverlossing of andere complicaties. Ongevallen zoals verkeer, werk, val van een paard of geweld kunnen ook voor blokkades aan het wervelkolom zorgen, denk aan een whiplash, schouderklachten, hoofd- of nekpijn.
Wanneer een blokkade aanwezig is in de wervelkolom, kunnen de zenuwen niet goed met de verbonden organen communiceren. Dit heeft tot gevolg dat de betreffende organen hun functie niet goed kunnen uitvoeren.


Symptomen van een blokkade aan de wervelkolom

Een blokkade aan de wervelkolom herken je aan pijn of een gevoel dat het ‘vast zit’ op een bepaalde plek. Lage rugklachten (dit komt heel veel voor!) wordt veelal in verband gebracht met een slechte communicatie met de darmen, waardoor de darmen hun functie niet goed kunnen uitvoeren. Naast spijsverteringsproblemen zoals een slechte stoelgang, kan dit ook het afslankproces belemmeren.

Aanpak blokkade aan de wervelkolom

Orthomanuele therapie kan veel problemen verhelpen. Wij adviseren een therapeut die werkt volgens de dr. Sickesz methode.

Laaggradige ontsteking, toxines, stress en de overgang

De vier factoren laaggradige ontsteking, toxines, stress en de overgang (hormonen) hebben invloed op onze gezondheid en ons welbevinden, en kunnen we met voedings-, leefstijl- en suppletieadviezen behandelen. In dit artikel behandel ik de factor ‘laaggradige ontsteking. Dit is een toestand waarbij het lichaam chronisch ontstoken is. In de komende weken zullen ook artikelen verschijnen omtrent de overige drie factoren.


3. Laaggradige ontsteking

Een laaggradige ontsteking, in het Engels Low Grade Inflammation, is een milde ontsteking die niet tot nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. Bij laaggradige ontstekingen wordt je immuunsysteem constant een beetje geactiveerd. Het is een strategie van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen.


Wat is de oorzaak van deze laaggradige ontsteking?

In normale situaties beschermt het lichaam ons tegen schadelijke stoffen door middel van lichaamsbarrières zoals de huid en darm. Alle rotzooi waarmee we in aanraking komen wordt buiten gehouden, maar vandaag de dag zijn onze lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar. Ze laten hierdoor schadelijke stoffen en ziekteverwekkers door in plaats van ze tegen te houden. Het gevolg is dat ze in onze bloedbaan terechtkomen.
Wanneer de darm doorlaatbaar is (‘leaky gut’), dan lekken bacteriële resten vanuit de ontlasting de bloedbaan in. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd.


Symptomen van laaggradige ontsteking

Als onze lichaamsbarrières langdurig lek zijn, dan zijn er constant ziekteverwekkers in onze bloedbaan aanwezig en blijft het immuunsysteem continu geactiveerd. In zo’n situatie is er sprake van een chronische ontsteking die vaak gepaard gaat met insulineresistentie, ook wel insulineongevoeligheid genoemd. Dit kan het afvallen belemmeren.
Meestal zijn de vroege symptomen vage klachten die samenhangen met de opgetreden insulineresistentie. Naast moeheid komen de volgende klachten veel voor:

 • Veranderde lichaamssamenstelling (spiermassa daalt en vetmassa stijgt)
 • Spijsverteringsstoornissen (gebrek aan energie spijsverteringsstelsel)
 • Weinig zin om te bewegen (gebrek aan energie spieren)
 • Weinig zin in sociaal contact (gebrek aan energie hersenen)
 • Verlaagd libido (gebrek aan energie voortplantingssysteem)
 • Verhoogde pijngevoeligheid (lokaal energietekort)

Na verloop van tijd kan laaggradige ontsteking ergere gevolgen hebben. Chronische laaggradige ontstekingen liggen namelijk aan de basis van veel ziektes.
Wat is insulineresistentie? Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de suikers vanuit je bloed naar je cellen worden vervoerd, om daar als brandstof te dienen. Insulineresistentie betekent dat je cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. De suiker blijft dan in je bloedbaan zitten en dit is op lange termijn schadelijk voor je gezondheid. Je lichaam gaat als reactie meer insuline aanmaken om zo toch de suiker uit je bloed naar je cellen te kunnen vervoeren.
De reden dat mensen met insulineresistentie moeite hebben met afvallen is dat ze continu een hoge insulinespiegel hebben. Insuline is een vetopslag bevorderend hormoon. Zodra er insuline in het bloed is stopt de vetverbranding.

Herken jij jezelf in bovenstaande factoren?

Het optimaliseren van je voedingspatroon is altijd de eerste stap in de goede richting. Overige leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging spelen ook een belangrijke rol. PowerSlim coaches die naast voedingscoach ook de opleiding tot gecertificeerd suppletieadviseur hebben gevolgd zijn in staat een advies op maat uit te brengen waarbij voeding, leefstijl en voedingssupplementen de basis vormen om jou vooruit te helpen naar een verbeterde versie van jezelf.
Of vermoed je dat stress, toxines of hormonen een rol spelen? Zorg dan dat je mijn volgende artikelen leest, want dan ga ik dieper op deze factoren in.

Hylke Boelens Diëtist PowerSlim, november 2019

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief