Willemijn’s blog: 4. ‘En hoe nu verder?’

Inmiddels ben ik zo’n 3 maanden verder in mijn stabilisatiefase. Ondanks dat het mij lukt om enigszins stabiel te blijven, is het niet iets wat vanzelfsprekend gaat. Als je net als ik uit een patroon van jarenlang te veel en onregelmatig eten komt, merk ik dat oude gewoontes soms de kop op willen steken. Voor mij persoonlijk betekent het dat ik elke dag nog na moet denken over wat ik eet en hoe ik mijn dag indeel.

Wat doe ik dan om in balans te blijven?

Ik heb afgelopen jaar geleerd hoe belangrijk het is om elke 2-3 uur iets te eten. Niet alleen om mijn verbranding op gang te houden maar ook om de drang van snaaien te verminderen. Eiwitten zijn nog steeds een groot onderdeel van mijn voeding omdat die zorgen voor een gevuld gevoel en spierbehoud. Maar ik let ook nog steeds heel goed op mijn koolhydraten/suikers. Als laatste en ik denk wel het belangrijkste punt van allemaal, ik probeer 2-3 keer in de week te sporten! Tijdens de afgelopen lockdown ben ik druk geweest met mijn hardlooptraining, en als er geen lockdown is probeer ik daarnaast nog krachttraining te doen in de sportschool. Sporten zorgt naast al die eiwitten voor spierbehoud. Door regelmatig te sporten heb ik ook ruimte in mijn voedingspatroon om eens wat meer vetten of suikers te eten.

Is er nog meer?

Ja, naast alles rondom voeding merk ik ook dat het belangrijk is om op je mentale gezondheid te blijven letten. Als je veel gewicht verliest in een korte tijd doet dat iets met je, mentaal gezien. Voor mij betekende het dat ik opeens meer zelfvertrouwen kreeg, ik durfde mijn mening te uiten, ik durfde kleurrijke kleding aan. Ik durfde een andere en nieuwe kant van mijzelf te laten zien. Is dat erg dan? Nee, het is niet erg maar soms kan het allemaal te snel gaan voor mij. Soms kan ik mijzelf niet meer bijbenen. Het is voor mij daarom belangrijk dat ik vast houd aan mijn voeding, mijn sporten en de regelmaat om op die manier niet de grip te verliezen. Want ondanks het bereiken van mijn doel ben ik ook iemand die leeft met twee eetstoornissen die maar wat graag de kop op willen steken in hectische tijden.

En hoe nu verder?

Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat het voor mij heel goed werkt om doelen te blijven stellen. Voor nu heb ik mijn eerste 5km run op de planning staan. Misschien daarna weer doortrainen voor een 10km? Ik heb het hardloopvirus te pakken denk ik! Verder ga ik mij oriënteren op een buikwandcorrectie zodat het plaatje in de spiegel klopt met wat ik bereikt heb afgelopen jaar. Daarnaast ga ik de komende tijd nog nadenken over wat ik verder wil bereiken dit jaar op werk en privé gebied. Als laatste… Ik hoop nog een lange tijd door te kunnen gaan met het inspireren van anderen die nog aan het begin staan van hun levens veranderende reis! Want dat is en was het voor mij, levens veranderend! 

Wat wil ik jou nog meegeven?

Onthoudt dat het gewicht verliezen niet het einddoel is. Je kwaliteit van leven is je einddoel, je gezondheid en je balans zijn je einddoel! Zoals ik in blog 2 ook al vertelde, ‘Je gevoel is 75% van je proces, voeding en sport is de andere 25%’.

Ik weet uit ervaring dat het proces uitzichtloos lijkt als je aan het begin staat. Ik weet dat iedereen ertoe in staat kan zijn zolang je er maar voor de volle 100% achter staat. Ik weet dat het doodeng kan zijn om vertrouwde patronen los te laten maar ik weet ook wat je ervoor terug krijgt. Weet dat er naast jou nog duizenden andere vrouwen en mannen staan die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Samen met al die mannen en vrouwen kan je het aan om je leven om te gooien! Zoek de mensen om je heen die je steunen en aanmoedigen want dat zorgt ervoor dat je de hoop behoudt! Hoop is wat je verder helpt!

Ik wens je de beste versie van jezelf!

Groetjes, Willemijn

Bron: PS. Food & Lifestyle

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief