8 snacks die je helpen beter te slapen

Er wordt vaak gezegd dat je ’s avonds na 20.00 uur beter niet meer kunt eten, omdat je daar dik van zou worden. Gelukkig is daar niets van waar. En om nu met een knorrende maag naar bed te gaan en ’s nachts wakker te worden van de honger is ook zo wat. Uiteraard is het wel zaak om te letten op wat je eet, want als je je iedere avond tegoed doet aan calorierijke snacks, kom je natuurlijk wél aan. Deze gezonde voedingsmiddelen helpen je beter te slapen en langer door te slapen. Maar het zijn geen wondermiddelen; bij aanhoudende slaapklachten is het verstandig langs je huisarts te gaan.

1. Ongezouten amandelen

Een handje ongezouten amandelen voor je naar bed gaat, is een goed idee. Ze zijn niet alleen een bron van goede vetten en proteïnen, ze helpen je lichaam ook melatonine aanmaken. Dit lichaamseigen hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Omdat amandelen ook tryptofaan en magnesium bevatten, helpen ze bovendien je hartslag verlagen. Hierdoor wordt je rustiger en slaap je makkelijker in. Sommige onderzoeken suggereren dat amandelen ook je stresslevel verlaagt. Het is bekend dat stresshormoon cortisol ervoor zorgt dat je minder goed slaapt. Let wel op hoeveel amandelen je neemt, grof gezegd is onder de 50 jaar 25 gram je maximale dagportie en boven de 50 jaar voor vrouwen en 70 jaar voor mannen 15 gram.


2. Vijgen

Vijgen zitten vol met kalium, calcium en ijzer. Deze mineralen hebben een ontspannende invloed op je spieren en je bloedsomloop. Bovendien zorgen de voedingsvezels dat je langer verzadigd bent. Een paar vijgen als dessert is dus een prima idee.

3. Ongezouten pistachenoten

Ongezouten pistachenootjes zitten boordevol slaap bevorderende stoffen: proteïne, vitamine B6 en magnesium. Let ook hier op je portiegrootte: ook gezonde vetten bevatten calorieën. En wetenschappers waarschuwen dat teveel calorierijke snacks voor het slapengaan je juist wakker houden.

4. Bananen om beter te slapen

Bananen bevatten kalium en magnesium, stoffen die ontspannend werken op je spieren en zenuwen. Ze bevatten ook vitamine B6, dat tryptofaan helpt omzetten in serotine, wat het slaapbevorderende effect versterkt. Ook fijn: veel mensen geven aan minder last van nachtelijke spierkrampen in hun benen te hebben als ze een banaan eten voor het slapen gaan.

5. Zure kersen

Zure kersen zitten boordevol melatonine, dat slaap regulerende hormoon dat al eerder genoemd is. Je kunt ze zo eten, maar je kunt ook kersensap drinken voor het slaapverwekkende effect. Bij het eten hebben je darmen wel de voordelen van de voedingsvezels, dus dat geniet de voorkeur.

Wil jij ook graag meer gaan bewegen? Dit helpt je ook zeker beter te slapen! Lees dan eens deze blog!

6. Pruimen

Ook pruimen zitten boordevol B6, calcium en magnesium die helpen bij de aanmaak van melatonine. Eet ze het liefst vers, of let in ieder geval op je portiegrootte. Gedroogde pruimen bevatten niet meer suiker dan verse pruimen, maar door het kleinere formaat overeet je je snel.

7. Haver

Haver bevat behalve slaaphormoon melatonine ook complexe koolhydraten waardoor er tryptofaan in de hersenen wordt vrijgegeven en waardoor je je slaperig gaat voelen. Bovendien bevat havermout vitamine B6, wat weer helpt bij de aanmaak van serotonine. Bij stevige trek in de avond, kun je dus prima een kommetje havermout nemen.

8. Zuivel

Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Dat is weer belangrijk voor de aanmaak serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Melk, kaas, yoghurt: het is dus allemaal een goed idee voor het slapengaan. Mits je de porties kaas binnen de perken houdt uiteraard, want daar kan ook veel vet in zitten en je eet het makkelijk weg.

Tenslotte: dorst in de uren voor het slapengaan? Neem vooral een kopje kamillethee. Ook daar slaap je heerlijk op!

Bron

Al deze handige informatie kom van Gezondheidsnet.

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief