De R zit weer in de maand

In de maanden september tot en met april wordt ons vaak aangeraden om te werken aan een verhoogde weerstand door het versterken van ons immuunsysteem. De maanden met de R staan bekend als de maanden waarin wij wel wat extra vitamines kunnen gebruiken.

We willen er eigenlijk niet aan denken, maar we zitten alweer in het einde van september en dat betekent dat de herfst is begonnen. Maar, het betekent ook dat inmiddels de R weer in de maand zit. Dan kun je denken aan het mosselseizoen dat is aangebroken, maar de meeste mensen zullen bij deze uitspraak eerder denken aan het feit dat de dagen weer korter en kouder worden.

In de maanden september tot en met april wordt ons vaak aangeraden om te werken aan een verhoogde weerstand door het versterken van ons immuunsysteem. De maanden met de R staan bekend als de maanden waarin wij wel wat extra vitamines kunnen gebruiken en daarom halen veel mensen vanaf september de supplementen weer uit de kast.

Maar waarom is dit eigenlijk?

De oorsprong van deze uitspraak

Vroeger stonden de maanden met de R bekend als de maanden waarin men weinig vers fruit en groente tot hun beschikking had. Dit zorgde o.a. voor een gebrek aan vitamine C: één van de belangrijkere vitamines bij het op peil houden van onze weerstand. Tegenwoordig kunnen wij ons dat niet meer voorstellen en hebben wij het hele jaar door voldoende vers fruit en groente tot onze beschikking.

Toch daalt in deze periode de temperatuur van lekker zomers, naar winters fris. We zitten vaker binnen en dichter op elkaar, waardoor we elkaar sneller kunnen aansteken met eventuele griepjes. Dit, samen met het eventuele gebrek aan belangrijke vitamines zoals vitamine D, zorgt ervoor dat men in deze periode vatbaarder is voor de griep, snotneuzen en voor bijvoorbeeld een koortslip.

Dit is dan ook de reden dat er in de maanden met de R vaak wordt aangeraden om extra vitamines in te nemen, om de weerstand te verhogen en deze vervelende kwaaltjes te voorkomen. Want ondanks dat er genoeg groente en fruit beschikbaar is, zijn we in de winter vatbaarder en is voorkomen nog altijd beter dan genezen. 

Er zijn een aantal ‘leefregels’ die ervoor zorgen dat je een goede weerstand kunt opbouwen en vervolgens vast kunt houden. Een aantal belangrijke punten zijn:

  • Gezond en gevarieerd eten
  • Letten op de inname van vitamines
  • Het vermijden van stress
  • Een goede hygiëne

Gezond en gevarieerd eten

Het is belangrijk om dagelijks gezond en gevarieerd te eten. Dit doe je door dagelijks minstens 250 gram groente te eten en vanaf fase 2A dagelijks één stuk fruit en vanaf fase 2C eventueel twee stuks fruit. Belangrijk is om hierin te variëren. Probeer elke dag minimaal drie verschillende soorten groenten te eten, zo krijg je via elk soort groente weer verschillende soorten vitamines en mineralen binnen.

Wissel daarnaast eens af tussen vlees, vis en vegetarische en/of veganistische opties. Drink dagelijks minimaal 2 liter water en vermijd frisdrank, alcohol en suiker in de koffie of thee.

Vitamine D

Het meest gebruikte supplement in de wintermaanden is vitamine D. Vitamine D halen we namelijk voor twee derde deel uit blootstelling aan de zon. In de maanden september tot en met april wordt het later licht en vroeger donker, wat betekent dat de zon een stuk minder schijnt. Daarnaast zijn de uv-stralen en stuk minder krachtig dan in de zomer. En, als we dan ook nog eens overdag veel binnen zitten lopen we het grootste gedeelte van onze vitamine D aanmaak mis.

De belangrijkste functie van vitamine D is het versterken van het immuunsysteem en het verlagen van de kans op griep. Het helpt je lichaam beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Dagelijks hebben we 10 à 20 mcg vitamine D nodig.

Vitamine D komt in kleine hoeveelheden voor in dierlijke producten en het wordt toegevoegd aan boterproducten zoals halvarine. Echter kun je in de winter de inname van vitamine D niet helemaal compenseren met voeding. Hierom wordt het aangeraden om in de wintermaanden dagelijks een supplement te nemen van minimaal 10 mcg.

Twijfel je over je vitamine D inname? Lees dan eens deze blog!

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen, dit zijn agressieve en schadelijke stoffen van buitenaf. Dit houdt in dat antioxidanten de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken, om te voorkomen dat wij er ziek van worden. Het zorgt er dus voor dat onze weerstand op peil blijft.

De aanbevolen dagelijks hoeveelheid van vitamine C is 75 mg. Goede bronnen van vitamine C zijn groenten, fruit en aardappelen. Slechts 100 gram rode paprika bevat al zo’n 150 mg vitamine C. Op het moment dat je dus dagelijks genoeg groente eet, volgens de aanbeveling van 250 gram per dag, is het niet nodig om een extra supplement met vitamine C in te nemen.

Op de dagen dat je niet aan je groente en/of fruit inname komt, kan het wel verstandig zijn om je vitamine C inname aan te vullen met een supplement.

Wil je meer weten over de fruitsoorten met de minste koolhydraten? Lees hier verder!

[mailpoet_form id=”2″]

Het vermijden van stress

Het vermijden van stress is een van de belangrijkere ‘leefstijlregels’ als het gaat om weerstand en ons immuunsysteem. Een lichte vorm van stress is niet erg en kan zelfs in ons voordeel werken. Het zorgt ervoor dat we alert zijn en ons beter kunnen concentreren als we moeten presteren. Een teveel aan stress is echter negatief voor onze gezondheid.

Een gevolg van stress is dat alle focus van het lichaam naar de vlucht-of-vecht reactie gaat, waardoor andere functies achterblijven. Langdurige stress zorgt er dan ook voor dat het immuunsysteem minder kans heeft om het lichaam te beschermen tegen gevaarlijke indringers. Het is hierom niet voor niets dat we sneller ziek worden wanneer we niet lekker (en gestrest) in ons vel zitten.

Een goede hygiëne

Een andere, misschien wel de makkelijkste, manier om het immuunsysteem te versterken is het handhaven van een goede hygiëne. Heel simpel: was regelmatig je handen. Dit is nog altijd één van de betere manieren om een verkoudheid te voorkomen.

Wil jij graag tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief